Stäng

Utomhusmiljö

Här hittar du informationoch tips om din
uteplats eller balkong.

 

Uteplats

Boendet

Boendet i hyreslägenheten består inte bara av den egna lägenheten. Hyresgästen skall under hyrestiden vårda lägenheten med vad därtill hör, såsom uteplats eller balkong, samt allmänna utrymmen såsom tvättstuga och förrådsutrymme.

 

Balkongen

Balkong och uteplats tillhör din lägenhet och denna ska vårdas av dig som hyresgäst. Ha gärna blomlådor, men kom ihåg att ta hänsyn till din grannar samt att ha blomlådorna på insidan av balkongen så att de inte riskerar att skada andra eller annan egendom. Tänk även på att inte vattna dina balkonglådor så att det rinner ner vatten till grannen under.
Du får inte grilla på din balkong, vädring av mattor är inte tillåtet utan använd gärna mattbommarna som står runt omkring på ditt område.

Uteplatsen

Uteplatsen ska se trevlig ut. Det får inte finnas möbler som inte är avsedda för utebruk Tex stoppade soffor.
Du får inte förvara däck eller annat som inte hör uteplatsen till. Gräsmattan och rabatterna ska skötas. Har du en häck så får denna vara max 120 cm hög.
Har du ett staket så och detta skulle behöva målas så kontaktar du Skurupshems Boservice 0411-53 64 50, här kan du får olja/färg till ditt staket. Skulle staketet vara i ett skick som inte går att rädda då kontaktar du oss så att vi kan åtgärda detta.
Vi gör årliga inspektioner av uteplatserna i alla områden och ser vi något som inte skulle vara rätt så blir du kontaktad via brev.
Det är tillåtet att grilla på din uteplats men ta hänsyn så att dina grannar inte störs av rökos.
Grillar med grillkol ska stå en bit ut från fasaden för att inte riskera att antända byggnaden.

Rökning

Ta hänsyn till dina grannar och se till att de inte störs av rök eller aska. Var uppmärksam på brandrisker när ni släcker er cigarett. Tänk även på att från och med den 1 Juli 2019 infördes nya regler gällande rökning på allmän plats tex. lekplatser och utanför entréer.

Om du röker i din lägenhet så tänk på att om du flyttar så kan du få ersätta de skador som din rökning skapat.

Matning av djur

Det är totalförbud mot att mata småfåglar eller andra djur på din balkong/uteplats/innergård. Det både skräpar ner och riskerar att dra till sig skadedjur såsom råttor och möss.

Bebyggelse på uteplats eller tomt

Uteplats eller annan del av er tomt får inte bebyggas utan Skurupshems tillstånd, då riskerar ni att bli debiterade eller tvingas ta ner.

T.ex plank/staket/uterum/skärmtak/tak/förråd/växthus samt tilläggning av plattor på uteplatsen mm. Detta på grund av att det KAN krävas bygglov samt att det är vi som fastighetsägare som ansvarar om någon eller något kommer till skada p.g.a byggnation. Dessutom kan det komma att skada byggnaden om det fästes i fasad.

Parabolantenner & Markiser

Paraboler får sättas upp men måste då fästas korrekt för att vara godkända. De får inte fästas fasad eller dylikt, de får inte hänga utanför balkong då de kan trilla ner och skada andra.
Gällande markiser, dessa får inte fästas på fastigheten.

Studsmattor

Har du en egen uteplats som du själv sköter med staket runt kan du sätta upp en studsmatta. Det är inte tillåtet att sätta upp detta på allmän plats.

Tänk på att förankra studsmattan så att den inte kan skada vid eventuell kraftig blåst.
Vi tar bort saker löpande som inte tillhör Skurupshem och som befinner sig på allmän plats.

Förråd

Det finns alltid ett förråd till din lägenhet. Ibland finns förrådet i din lägenhet, och ibland i en byggnad invid.
Ett tips för att inte fylla ditt förråd med skräp är att en gång per år rensa och kasta det som man inte använda förra året. Dessa saker kastas på Återvinningstationen på Elleholmsvägen 6, Skurup

Husdjur

Skurupshem välkomnar om man har husdjur men tänk på att inte störa din grannar.
Uteplatsen får inte användas som rastplats. Ta upp efter din hund vid alla promenader.
Se till att din hund inte skäller när du inte är hemma, detta kan störa dina grannar och du kan riskera att bli av med din hyresrätt p.g.a störningar.
Låt dina grannar träffa din hund så att den känner sig trygg med deras ljud, då skäller hunden mindre.

Har du en utekatt så är det din skyldighet att se till att denna inte stör dina grannar. Vi får ofta klagomål på att katter springer och gör sina behov i grannens trädgård. Se till att din katt trivs hemma så går den inte och märker revir på andra ställen.

 

Viktigt att veta

 

Det är inte tillåtet att bygga eller uppföra uterum eller liknande på en uteplats. Det krävs oftast ett bygglov och detta kan man inte söka som hyresgäst.

 

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Publicerad:
Senast uppdaterad: